Ezen a hétvégén a családoké a főszerep. Ha szeretnétek egy hétvégét eltölteni hamisítatlan vidéki környezetben, és rácsodálkozni a falusi adottságokra (állatokra, gyógyfüvekre, kirándulásra), akkor ez a program Nektek szól.

A teljes idő alatt lesznek szakemberek, akik a gyerekekkel foglalkoznak, így talán a szülők is jobban el tudnak merülni az őket jobban érdeklő programokban, illetve marad tér és idő a pihenésre is.

A felnőtteket Berczik Ágnes (biológus-fitoterapeuta) fogja kalauzolni két gyógynövénytúrán, és a gyógynövényes háziszer készítő délutáni programon.

A gyerekeket pedig Polgári Ágnes (fejlesztő pedagógus) és Petraskó Tamás (tanító) fogja szórakoztatni. Ági a túrákon játékos feladatokat, kincsvadászatot szervez, míg Tamás bevezeti az érdeklődőket az íjászat rejtelmeibe, lesz beszélgetés a jurtában, honfoglalás kori tárgybemutató, és esti tábortűz is. Estére vendéget is várunk, Laci jóvoltából egy igazi csillagászati távcsővel kémlelhetjük a fényszennyezéstől mentes gömöri égboltot. A gyermekek megismerkednek a falu állataival, lesz csacsi- és lósimogatási lehetőség is.

Tervezett program:

2023.07.21. péntek

16.00 Beérkezés, a szállás elfoglalása

17.00 – 19.00 Ismerkedés a faluval, Gömörszőlőssel

19.00 Vacsora

20.00 Tábortűz a jurtánál (ismerkedés, énekszó, beszélgetés)

2023.07.22. szombat

8.00 Reggeli

9.00 – 13.00 Séta a határban, gyógynövénytúra (A gyerekek és a szülők együtt sétálnak, de a gyermekeknek lesz közben külön foglalkozás, természetkapcsolati játék, hogy a szülők tudjanak figyelni az elhangzott infókra, növényekre.) 

13.00 Ebéd

14.00 – 17.00 Pihenőidő, közben a gyerekeknek íjászat, csacsisimogatás a jurtánál (Természetesen a felnőttek is részt vehetnek, de el lehet egyedül is engedni a gyerekeket.) 

17.00 – 19.00 Felnőtteknek: házi gyógytermék készítés

                          Gyerekeknek: kézműves foglalkozás 

19.00 Vacsora

20.00 Bolygó- és csillagles távcsővel

2023.07.23. vasárnap

8.00 Reggeli

9.00 – 12.00 Gyógynövénytúra II. (A gyerekeknek külön program párhuzamosan.)

12.00 – 13.00 Táborzárás

13.00 Ebéd

14.00 Hazautazás

Ki tartja majd a programot?

 

Berczik Ágnes vagyok, biológus, fitoterapeuta.

Fő hivatásom, hogy segítsek az embereknek visszatalálni a természethez, elmélyíteni a vele való kapcsolatukat. Ehhez a gyógynövényeket, és az erdőfürdő gyakorlatait hívom segítségül. 

Elkötelezett kereső vagyok, folymatosan tanulok. Így mindig újabb kapuk nyílnak meg egy teljesebb, egészségesebb, tudatosabb élet felé. Ebben segítem azokat is, akik rövidebb-hosszabb távon velem tartanak az úton.

Ez a hétvége a gyógynövények megismerésén túl egymás megismeréséről is fog szólni és biztos vagyok benne, hogy mindannyian lélekben is gazdagabban távozunk majd a program végeztével.

 

Petraskó Tamás (hagyományőrző, tanító)

Életutam az iskolákból, a tanári pályáról a magyar nép őstörténete felé vitt, repített lóháton. Hihetetlen időutazás tele élményekkel, mesés történetekkel és testet-lelket emelő tapasztalásokkal.

Új katedrám a „szabad természet” lett, ahol egy kicsi sarokban jurtákkal, íjász pályával, lovakkal és játékokkal várom a gyerekeket-felnőtteket.

Örömmel osztom meg veletek életem mesés „hordalékát” napközben és este a tűz mellett.

Polgári Ágnes vagyok, fejlesztőpedagógus, jógaoktató, virágkötő.

Kislány korom óta imádom a természetet, édesapámmal sokat jártunk erdőn-mezőn, ott éreztem igazán otthon magam, ez ma sem változott.

Egész fiatalon már ráébredtem milyen fontos szerepe van az életemben a gyógynövényeknek, Ági segítségével folyamatosan bővítem a tudásom.

Az önismereti utam igen színes, szeretek tanulni, sok minden érdekel. Sokféle meditációs technikát tanultam, ami segít a mindennapokban megélni a pillanatot.

Imádom a gyerekeket, hamar megtalálom velük a hangot.

A kézműveskedés az életem része, mindig valamilyen formában jelen van.

Jelenleg hölgyeknek tartok Shakti Dance órákat és thai jóga masszázsra jönnek hozzám a hajlékonyabb testre vágyók, vagy akik éppen felfrissülni vagy megpihenni szeretnének.

Helyszín:

Gömörszőlős egy eldugott kis falu az Aggteleki Nemzeti Park határán. Érintetlen természeti környezete, változatos növény- és állatvilága, dimbes-dombos lankái különösen alkalmassá teszik a kiváló minőségű gyógynövények begyűjtésére. 

A szállást és az étkezést az Ökológiai Intézet biztosítja számunkra, két-három ágyas szobákban, családi apartmanokban. A konyha kiemelkedő minőségű, szívesen és finoman főznek akár speciális igények szerint is.

Árak:

Teljes ár (felnőtteknek, és 8 éven felüli gyerekeknek): 65 000 Ft

Gyermekeknek (3-8 év között): 60 000 Ft

Kisgyermekeknek (0-3 év között, amennyiben nem kér külön ágyat): ingyenes

Az ár magában foglalja a programokon való részvétel díját, a szállásdíjat két éjszakára és az étkezést a programtervben megadottak szerint.

Jelentkezés: